Mijn vlucht is vertraagd, heb ik nu recht op geld ?

Geplaatst op: 10 oktober 2017
Geschreven door: Bart van Rijsbergen

Mijn vlucht is vier uur vertraagd, heb ik nu recht op geld ?

Antwoord:

Ja.  Zodra uw vlucht drie uren of meer is vertraagd, heeft u recht op geld. Dit blog van Bart van Rijsbergen, verbonden aan VRP Advocaten te Spijkenisse, vertelt u hoe hoog die financiële compensatie is.

Inleiding

Krantenkoppen met tekst “topdrukte op Schiphol” leest u regelmatig. Helaas heeft dit ook tot gevolg dat vluchten zijn vertraagd en u, als reiziger, later dan gepland op uw plaats van bestemming arriveert.

Wanneer heeft u recht op financiële compensatie?

U heeft in principe recht op een vergoeding als:

  • u door een vertraging of annulering van een vlucht meer dan drie uur later gearriveerd bent op uw eindbestemming;
  • u bent vertrokken vanaf een luchthaven binnen de Europese Unie of vanaf een luchthaven buiten de Europese Unie naar een EU-luchthaven en u gevlogen heeft met een maatschappij met een hoofdvestiging in de Europese Unie;
  • u dient op tijd te zijn ingecheckt.

 

Hoogte compensatie

Hoe hoog de financiële compensatie is, heeft te maken met de reisafstand en de duur van de vertraging. Het volgende geldt:

  • een vergoeding van € 250,– als de afstand minder dan 1.500 km bedraagt;
  • een vergoeding van € 400,– bij een afstand tussen 1500 en 3500 km;
  • een vergoeding van € 300,– bij een afstand meer dan 3500 km naar of vanaf een luchthaven buiten de EU, waarbij de vertraging tussen de drie en vier uren bedraagt;
  • een vergoeding van €600,– bij een afstand van meer dan 3500 kilometer naar of vanaf een luchthaven buiten de EU bij een vertraging van meer dan vier uur.

 

Buitengewone omstandigheden luchtvaartmaatschappij

De hoogte van de financiële compensatie en de voorwaarden vinden zijn oorsprong in een Europese Verordening uit 2004. Juridisch gezien is uiteraard ook van belang de vervoerovereenkomst (het ticket dat u boekt met algemene voorwaarden). De verordening EG 261 / 2004 bepaalt wel dat de luchtvaartmaatschappij in het geval van buitengewone omstandigheden, geen vergoeding hoeft te verstrekken. In de considerans van deze verordening wordt erop gewezen dat buitengewone omstandigheden zich met name kunnen voordoen in het geval van politieke onstabiliteit, weersomstandigheden die uitvoering van de vlucht in kwestie verhinderen, beveiligingsproblemen en onverwachte vliegveiligheidsproblemen en stakingen.

Uitvlucht luchtvaartmaatschappij

In de praktijk zullen luchtvaartmaatschappijen bij vertraging zich willen beroepen op buitengewone omstandigheden. VRP Advocaten geeft u de tip dat u dit niet te snel dient te accepteren. Wanneer is er een vliegveiligheidsprobleem? Is dit vanwege onderhoud aan het vliegtuig of had de luchtvaartmaatschappij dit kunnen voorzien?

Kortom, tal van juridische vragen. Bij de beantwoording hiervan kan VRP Advocaten u bijstaan.

Interesse of meer weten?

Vul hieronder uw naam en telefoon nummer in. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug!