BKR-registratie bij mobiel: wat zijn de gevolgen?

Geplaatst op: 19 september 2017
Geschreven door: Bart van Rijsbergen

Veel mensen zijn benieuwd naar de gevolgen van de BKR registratie bij hun mobiele abonnement. Dit nieuwsitem van VRP Advocaten, gevestigd te Spijkenisse, gaat hierover.

Inleiding

Mobiele telefoons op afbetaling worden gezien als kredieten (leningen) waarop de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houdt. Vanaf 1 januari 2017 is dit voor u als consument ook meer zichtbaar, nu er regels voor reclames gelden voor telecom aanbieders, waaronder de waarschuwingszin “Geld lenen kost geld”. Ook moeten de kosten van het telefoonkrediet apart worden vermeld.

Mobiele telefoons op afbetaling is vorm van krediet

Mobiele telefoons worden vaak in combinatie met een telefoonabonnement aangeboden voor een vaste prijs per maand. De looptijd is meestal twaalf of vierentwintig maanden. Dit betekent dat de kosten van de aanschaf van de mobiele telefoon in deze periode door u wordt afbetaald. Koop op afbetaling is een vorm van krediet. Het deel van het abonnement dat gaat over belminuten, sms’jes en het gebruik van mobiel internet is geen krediet.

Leentoets en registratie BKR vanaf 1 mei 2017

Vanaf 1 mei 2017 gaat de AFM erop toezien dat telecomaanbieders voor telefoonkredieten vanaf € 250,– een leentoets afnemen, inclusief een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Consumenten moeten dan onder meer hun inkomen opgeven voordat zij een nieuwe telefoon op afbetaling kunnen aanschaffen. Telefoonkredieten vanaf € 250,– worden vanaf 1 mei 2017 ook geregistreerd bij het BKR en zijn dus van invloed op de leencapaciteit van consumenten. Deze registratie is in het leven geroepen om te voorkomen dat consumenten leningen aangaan die zij eigenlijk niet kunnen betalen.

Gevolgen telefoonabonnementen voor verkrijgen hypotheek

Voor uw telefoon op afbetaling krijgt u een positieve BKR registratie. Bij het aanvragen van een hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker of u een BKR registratie heeft. De registratie van uw telefoon op afbetaling kan gevolgen hebben op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en inkomen heeft de lening voor een mobiele telefoon meer of minder invloed op de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen voor uw huis.

Gevolgen negatieve BKR registratie

Een positieve BKR registratie kan worden omgezet in een negatieve registratie zodra u als consument niet voldoet aan uw betalingsverplichtingen voor uw mobiele telefoon. Zodra er een betalingsachterstand van twee maanden of meer bestaat, kan de achterstand worden ingeschreven in het BKR-register. Deze registratie blijft – na aflossing – nog vijf jaar staan in het BKR-register. Een negatieve registratie kan derhalve grote gevolgen hebben voor u bij de aanvraag van een hypotheek of andere nieuwe leningen en kredieten, nu de kredietverstrekker zijnde bijvoorbeeld een bank, op grond hiervan kan besluiten u geen lening te verstrekken of een lening te verstrekken onder minder gunstige voorwaarden voor u.

Interesse of meer weten?

Vul hieronder uw naam en telefoon nummer in. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug!